Brânzeturile uşoare, laptele, ouăle fierte şi friptura sunt o alegere mult mai bună decât salamul, cârnăciorii şi parizerul. Sursa: Northfoto
Mezelurile sunt cea mai la îndemână variantă pentru micul dejun, dar nu şi cea mai sănătoasă alegere. Medicii nutriţionişti spun că există o mulţime de alimente bune pentru organism în locul acestor preparate din carne, pline de toxine. „Alegeţi brânzeturile slabe, carnea preparată la grătar, laptele cu cereale sau ouăle fierte“, sugerează medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet Zaharat şi Obezitate Moşilor, din Bucureşti.
Evitaţi brânza topită şi pe cea feta
Dintre brânzeturi sunt recomandate cele cu puţine grăsimi sau degresate. Astfel, vă puteţi orienta către brânza de vaci ori către telemeaua mai slabă. Pe cât posibil, evitaţi brânza topită ori produsele de tip feta. Acestea au peste 40% lipide.
Laptele îl puteţi bea simplu, cu cacao ori îl puteţi combina cu cereale. Dacă alegeţi laptele cu cacao este de preferat să vi-l preparaţi singuri. „Cel din comerţ conţine şi conservanţi“, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu.
Combinat cu cereale, laptele vă oferă un supliment de energie şi vitamine. „În locul dulciurilor, mai bine consumaţi cereale la începutul dimineţii“, este de părere medicul generalist Alina Constantin de la Policlinica Drumul Taberei 34.
Ouăle fierte sunt foarte hrănitoare, dar nu este recomandat să le consumaţi zilnic, pentru că vă pot mări colesterolul din sânge. „Este suficient să mâncaţi câte un ou fiert, de două-trei ori pe săptămână“, specifică medicul Eduard Adamescu. La copii există mai puţină stricteţe. Ei pot consuma câte un ou fiert pe zi.
Fructe în cinci culori, tăiate felii
Cărnurile pot fi preparate de seara la cuptor, iar dimineaţa le puteţi încălzi la microunde.