Streptococul B este un germen prezent în flora saprofită a tractului intestinal şi urogenital, mai ales la femei. De obicei, nu este periculos pentru adulţii sănătoşi, în schimb poate fi fatal în cazul nou-născuţilor şi al vârstnicilor. Despre infecţiile provocate de streptococul B ne vorbeşte dr Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecţioase, şeful secţiei de boli infecţioase I din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş".
De la mamă la copilStreptococul B se poate transmite de la mamă la copil în timpul naşterii prin contactul cu secreţiile vaginale. Infecţia cu streptococ B constituie una dintre principalele cauze de deces la nou-născuţi. Multe mame nu ştiu însă că au această infecţie, ea neavând nici o formă vizibilă de manifestare. De aceea este recomandat ca toate gravidele să efectueze în trimestrul al treilea de sarcină analize pentru depistarea streptococului B. Astfel, între săptămânile 35 şi 37 de sarcină, vor fi făcute examene ale secreţiilor vaginale, urocultură, hemocultură, spută.
Riscul de transmitere a infecţiei este mare dacă mama a mai dat naştere unui copil infectat cu streptococul B. Totodată, posibilitatea de infectare cu streptococul B creşte în cazul în care copilul se naşte după 18 ore de la ruperea apei, travaliul începe înainte de 37 de săptămâni de sarcină, iar febra este prezentă pe durata travaliului.
Tratament cu antibiotice Gravidele care au fost depistate cu streptococ B vor urma un tratament cu antibiotice în ultimele săptămâni de sarcină. În cazul în care travaliul se declanşează înainte de depistarea infecţiei, iar medicul consideră că gravida prezintă riscul de a transmite copilului streptococul B, aceasta va fi supusă unui tratament cu antibiotice în timpul travaliului. În lipsa tratamentului, nou-născuţii infectaţi cu streptococ B po