Ajutoarele financiare promise de Fondul Monetar Internaţional întârzie să ajungă în ţara cea mai afectată de criza financiară mondială. Deşi situaţia disperată a Islandei ar necesita intervenţii imediate, statele comunitare sabotează, din interese personale, procesul de salvare.
"Singurul lucru pe care ţara nu l-a încercat în tentativa de a obţine fondurile necesare a fost acela de a organiza un bake sale (n.a. târg de dulciuri organizat în scopuri caritabile). În ciuda numeroaselor demersuri făcute şi a disponibilităţii declarate a FMI de a împrumuta Islanda, foarte puţine lucruri s-au materializat până în prezent", scrie săptămânalul german Der Spiegel.
Ieri, Fondul Monetar Internaţional a amânat luarea unei decizii cu privire la acordarea unui împrumut de peste 1,6 miliarde de euro, fiind pentru a treia oară când instituţia întârzie să adopte pachetul financiar de salvare a Islandei. Împrumutul a primit undă verde pe 24 octombrie, dar niciun ban n-a ajuns încă la destinaţie.
Presiuni diplomatice
Se speculează intens cu privire la motivele ce stau la baza amânărilor succesive operate de FMI în planul de salvare a Islandei de la falimentul generalizat. Presa batavă a sugerat în urmă cu câteva zile că miniştrii finanţelor din Olanda şi Marea Britanie blochează intenţionat pachetul financiar promis de Fond, încercând astfel să forţeze mâna Islandei pentru ca aceasta să returneze depozitele bancare ale cetăţenilor olandezi şi britanici de la Icesave.
Subsidiară a unei bănci islandeze, Icesave "deţine" 1,6 miliarde de euro plasaţi de naţionali olandezi şi peste un miliard de euro depuşi de britanici. În condiţiile falimentului Icesave, returnarea acestor bani este mai mult decât problematică.
Uniunea Europeană a anunţat că ar putea oferi un mic împrumut Islandei, însă doar cu condiţia ca "un acord s