Curtea Constituţională a amânat pentru mâine luarea unei decizii privind contestaţia Avocatului Poporului care viza neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul hotărâse să mărească abia la anul salariile profesorilor. Sursa: Andrei Ciocârlan Principalul argument al Avocatului Poporului este nerespectarea de către Guvern a separaţiei puterilor în stat, în sensul că Executivul a decis amânarea aplicarii unei legi care avea un termen decis de Parlament şi Preşedinţie. Avocatul Poporului mai consideră Guvernul a depăşit cadrul constituţional în momentul în care a ales formula ordonanţei de urgenţă ca mijloc procedural de amânare a creşterii de salarii, întrucât Executivul nu ar avea abilitare pentru acest domeniu.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în numele celor peste 191.000 de membri de sindicat ale căror drepturi şi interese le reprezintă, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea câtorva prevederi ale ordonanţei. Sindicatele apreciază că legea respectivă făcuse deja obiectul controlului de constituţionalitate înainte de a fi promulgată. Ordonanţa Guvernului a fost respinsă, ieri, de Senat, însă Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.
Guvernul a cerut CC, în această dimineaţă, să nu mai dezbată contesataţia Avocatului Poporului la vechea ordonanţă de urgenţă, prin care erau amânate majorările salariale, deoarece aceasta a fost abrogată, aseară, de Executiv.
Noua Ordonanţă de Urgenţă, publicată în Monitorul Oficial, a hotărât să crească salariile profesorilor cu 28%, în două tranşe (martie şi septembrie 2009).
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:12
Sursa: Mediafax
Citiţi şi:
Guvernul majorează salariile profesorilor
Aurel Cornea: "În învăţământ nu se pune problema de şp