Ai "papas", ai tot ce îţi trebuie! Vreme de milenii, după ce localnicii din preajma Lacului Titicaca au descoperit virtuţile tuberculului unei plante sălbatice şi… au domesticit-o, cartoful – "papa", în limba populaţiei din Anzii Cordilieri – a ajuns să fie unul dintre cele mai preţuite alimente ale lumii. Despre "papas", dar şi despre tuberculii de "yuca" sau despre "ceboya" (o varietate de ceapă roşie), despre "habas" (fasole peruană, cu boabe foare mari), despre "pachamanca" (preparat tradiţional, din tuberculi, legume, ceapă roşie, carne de porc, de pui sau de iepure, ierburi andine, pregătit într-o groapă fierbinte, "căptuşită" cu pietre), ca şi despre o mulţime de preparate ce păstrează farmecul şi savoarea reţetarului andin ne vorbeşte, chiar în sediul Ambasadei Republicii Peru la Bucureşti, un bucătar peruan.
Miguel Angel Gonzalez Cordova este câştigătorul Premiului special al Jurnalului de bucătărie la competiţia gastronomică organizată de ambasada peruană, la Bucureşti. Ne-a "câştigat" de partea lui, firesc, cu unul dintre cele mai vechi preparate tradiţionale din ţara lui – cartoful umplut – pregătit însă "în spiritul" timpurilor actuale. "Bucătăria peruană este în momentul de faţă numărul 1 în lume. Cunoaşte un mare avânt, mai ales în America Latină, iar Europa începe să iubească gustul bucatelor noastre", ne spune Miguel, precizând că gastronomia ţării sale, cu un număr impresionant de reţete, este de asemenea deschisă pentru orice fel de tendinţe noi. Ceea ce o face "eligibilă" pentru bucătăria "fusion".
Pe gustul românilor
Ce feluri de mâncare sunt "gustate" de români? Miguel Angel Gonzales Cordova crede că pe primul loc stă "Lomo saltado". Un preparat pe bază de carne de vită (de la spinare), flambată, împreună cu ceapă roşie, ceapă verde, ardei roşu, sos de soia, sare, usturoi, piper. "Secretul este flambarea", n