Mare minune şi cartoful ăsta! Şi ce istorie fascinantă are! Adorat de populaţiile andine – s-au descoperit obiecte din aur curat cu forma lui – cum ajunge pe pământul Europei e… izgonit în grădina cu plante ornamentale ori medicinale.
Una dintre legende – căci existenţa lui europeană este plină de legende şi cutume – arată cum după ce s-au uscat vrejii de cartofi într-o grădină cu plante decorative a unui nobil francez, grădinarul a smuls plantele (cu tot cu bulbii din pământ) şi le-a aruncat peste gard. Nişte ţărani au trecut pe acolo şi au pus în căruţă plantele uscate, pentru a le da ca hrană animalelor. Numai că, printr-o întâmplare, căruţa, încărcată cu fân, a luat foc, iar o dată cu ea au ars şi tulpinile de cartofi. Tuberculii, însă, s-au… copt, pocnind în spuza rămasă după arderea căruţei. Supăraţi că au rămas fără căruţă şi fân, obosiţi şi flămânzi, ţăranii au fost la un moment dat scoşi din amarul lor de… un miros îmbietor. Cel al cartofilor copţi. Şi-au alinat cu ei durerea şi şi-au potolit foamea. Sigur, nu este decât o legendă. Mai bine, haideţi să aflăm o reţetă foarte nouă, creată de bucătarul Mihai Pena (Rin Hotel). Ai nevoie de un kg cartofi, 500 ml smântână, 5 g usturoi, 15 g rozmarin, 5 g salvie, 10 g ceapă, un g piper boabe, un g piper alb măcinat, 5 g piper roşu, un g foi de dafin, 50 g unt, 100 ml ulei, 100 g parmezan, 5 g coajă de vânătă, 100 g frunză de viţă-de-vie, 10 g pătrunjel, 150 ml balsamic, 4 g muguri de pin. Cartofii se spală, se presară sare, piper şi ulei de măsline, se lasă la cuptor la 180 de grade, timp de 45 de minute, după care se scobesc. Se face o infuzie de ierburi şi se amestecă împreună cu cartofii. Se face o dantelă din parmezan cu piure de cartofi şi o dantelă din ierburi cu piure de cartofi. În acelaşi timp se face o reducţie de balsamic. Cu frunza de viţă-de-vie se face un coşuleţ care v