Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, Franco Frattini, şeful diplomaţiei italiene, a declarat că Statele Unite trebuie să reconsidere plasarea scutului anti-rachetă în estul Europei, pentru a nu intra într-un conflict de proporţii cu Federaţia Rusă.
Declaraţiile responsabilului politic italian vin după vizita recent efectuată de premierul Silvio Berlusconi la Moscova.
Italia pare să se implice activ în conflictul latent existent între administraţiile de la Washington şi Kremlin pe tema scutului anti-rachetă, în condiţiile în care chiar Berlusconi s-a autopropus ca mediator.
Franco Frattini a întărit prin poziţia exprimată astăzi dorinţa Italiei de a gestiona conflictul ruso-american, poate şi într-o încercare de a obţine "bunăvoinţa" rusească în perspectiva recent vehiculatei cooperări extinse între Uniunea Europeană şi Moscova.
"Administraţia americană nu-şi poate permite un nou război rece cu Rusia. Statele Unite nu pot să-şi plaseze scutul anti-rachetă în Polonia şi Republica Cehă pentru că scenariul unor rachete ruseşti la Kaliningrad este inacceptabil", a susţinut Frattini.
"Trebuie să imaginăm un viitor în care Europa, Rusia şi America construiesc împreună o nouă ordine a securităţii mondiale. Rachetele n-au ce căuta în această poveste", a continuat ministrul italian.
Franco Frattini a atacat şi subiectul lărgirii NATO spre est, declarând că "e necesară prudenţa" în evaluarea cererilor de aderare ale Ucrainei şi Georgiei. "Sfatul meu este ca SUA să-şi schimbe abordarea, pentru că Rusia a interpretat planul anti-rachetă american ca pe un semn negativ, de inamiciţie. E necesar ca această situaţie să se schimbe", a încheiat Frattini.