Multi est-europeni si-au cumparat masini si locuinte cu credite in valuta pentru ca erau mult mai ieftine, insa acum se asteapta la ce e mai rau de la evolutia cursului de schimb.
Imre Apostagi, un manager de proiect care lucreaza in prezent cu o companie specializata in echipamente medicale, sustine ca nu va mai putea duce la bun sfarsit proiectul de modernizare a unui spital, deoarece firma din Budapesta care l-a angajat nu poate obtine imprumutul in valuta de care are atata nevoie, scrie Bloomberg.
Compania trebuie sa recurga la imprumuturi in valuta pentru a nu plati dobanzile la forinti impuse de bancile din Ungaria, de doua ori mai ridicate decat cele pentru dolari, euro sau franci elvetieni. Insa majoritatea institutiilor financiare nu mai acorda credite in valuta in acest moment din cauza valului de investitori care au decis sa plece de pe pietele emergente din Europa de Est, pe fondul deprecierii monedelor nationale.
"Nu mai exista bani", a declarat Apostagi, care a cerut sa nu fie dezvaluit numele companiei de echipamente medicale pentru care lucreaza pentru a nu induce panica in randul bancherilor de la nivel international. "Nu vom intra in faliment, insa totul se va misca mult mai incet. Intreaga lume este cuprinsa de frica si toata lumea parca innebuneste".
Imprumuturile in monede straine au sustinut pana acum multe economii din Europa de Est, precum cea a Poloniei, Romaniei sau a Ucrainei, facand posibila cumpararea de locuinte si inceperea unor mici afaceri imediat dupa caderea regimurilor comuniste. Faptul ca oamenii nu mai pot apela la acest tip de imprumuturi transforma criza internationala a creditelor intr-una si mai puternica, amenintand sa opreasca expansiunea unora dintre economiile cu cel mai rapid ritm de crestere din Europa.
"Ceea ce a reprezentat un factor de putere in ultimii ani a devenit in prezent o