Băncile iau în calcul la acordarea unui împrumut o asigurare de viaţă mai mare, bani în care intră şi costurile de judecată în caz de deces al clientului. Sursa: Vlad Stănescu
Contractarea unui credit poate costa mai mult decât este nevoie mai ales în cazul în care banca face o înţelegere cu compania de asigurări pe banii clientului. Aproape fiecare credit accesat de un debitor are un contract stufos în care se ascund clauze legate de plata asigurării de viaţă, dar nu şi pentru ce sunt achitate respectivele sume.
Spre exemplu, la un credit de 15.000 de euro asigurarea se face de obicei pe o sumă mai mare, în general cuprinsă între 16.000 şi 16.500 de euro.
Diferenţa dintre creditul luat şi suma asigurată face obiectul unor cheltuieli în cazul în care clientul băncii moare. „Banii care sunt asiguraţi în plus constituie tot felul de cheltuieli pe care beneficiarul contractului (banca) nu prea vrea să le plătească. În cei 1.500 de euro în plus intră de obicei cheltuieli de judecată post-mortem şi alte câteva taxe aferente“, ne-a declarat Gheorghe Grad, directorul Societăţii Româneşti de Brokeraj în Asigurări (SRBA).
Pe lângă cheltuielile post-mortem, la taxele aferente creditului mai sunt adăugate şi costurile administrării de emitere a poliţei sau cele de urmărire a dosarului de daune, evident după ce clientul a murit. „Sunt foarte dese cazurile în care clientul nu este atent la anumite detalii, el vrând să ia doar banii. Aşa se întâmplă ca după ce a semnat contractul să se trezească revoltat pentru că i se pare că a plătit mai mult decât trebuia“, ne-a mai spus reprezentantul SRBA.
Banca îşi acoperă şi ea riscurile
Pentru că banca nu pierde niciodată, nici măcar pe perioada de criză, aceasta trebuie să-şi acopere posibilele daune astfel că suma mare la asigurare mai poate fi şi pentru a rec