Pe termen scurt, apariţia unui lider european de culoare este puţin probabilă, minorităţile rasiale având, deocamdată, un rol politic limitat. Sursa: AFP Photo
Victoria istorică a lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din SUA a generat multe semne de întrebare privind integrarea rasială în Europa, un subiect delicat pe Bătrânul Continent, scrie publicaţia „The International Herald Tribune“. Mulţi europeni se întreabă acum dacă ar putea exista un Obama francez, german, britanic sau italian, dar toată lumea ştie că răspunsul la această întrebare este unul negativ, cel puţin în viitorul apropiat.
Comparaţie riscantă
Pe de altă parte, subliniază publicaţia citată, este riscant să se traseze comparaţii de natură rasială între America şi Europa, date fiind diferenţele istorice şi culturale între cele două spaţii separate de Oceanul Atlantic.
Integrarea rasială a reprezentat pentru mult timp unul dintre motivele pentru care europenii i-au privit de sus pe americani, în pofida faptului că vechiul continent se confrunta, la rândul său, cu probleme similare după emanciparea fostelor colonii.
„Europenii au spus mereu: «Credeţi că relaţiile rasiale sunt tensionate în Franţa, mergeţi şi vedeţi cum stau lucrurile în Statele Unite»“, a declarat Mohamed Hamidi, fost editor al Bondy Blog, un jurnal on-line înfiinţat după violenţele care au afectat, în 2005, suburbiile pariziene.
Pentru imigranţii din Franţa, victoria lui Barack Obama reprezintă „o mică revoluţie“, dar sunt conştienţi că minorităţile rasiale au un rol politic limitat, în condiţiile în care sunt reprezentate în Adunarea Naţională de un singur deputat de culoare.
Scepticism în structurile de putere
La Paris, secretarul de stat pentru drepturile omului, Rama Yade, născută în Senegal, se descrie drept „o excepţ