Rob Riemen, preşedintele Nexus Institute din Olanda, lansează astăzi, la Bucureşti, cartea „Nobleţea spiritului. Un ideal uitat“.
Nu mai este clar cine sau ce este Europa şi european, în plină criză financiară şi morală, consideră scriitorul Rob Riemen, preşedintele Nexus Institute din Olanda. El îşi lansează astăzi, la Bucureşti, cartea „Nobleţea spiritului. Un ideal uitat“, Editura Curtea Veche, la o masă rotundă la care vor fi prezenţi Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu şi ambasadorul olandez Jaap Werner.
Radio România: Identitatea europeană....
Rob Riemen: E clar că o identitate europeană e una culturală. Nu poţi avea o identitate economică. Trebuie să te raportezi la anumite valori, cum a spus un mare gânditor „Identitatea europeană e capacitatea de a cultiva spiritul uman“, asta e moştenirea Atenei şi Ierusalimului. În era globalizării plus imigrarea islamului spre Europa, când prosperitatea economică nu mai este aşa de evidentă, oamenii au început să se îngrijoreze şi chiar să spună că UE nu e un lucru chiar aşa de bun, iar asta a dus la o criză de identitate. E trist că Europa, care a avut oportunitatea de a se îmbunătăţi şi de a-şi lărgi identitatea, nu a făcut decât să se divizeze în identităţi tot mai mici.
Ce rol pot avea în găsirea identităţii noile state membre?
Cei mai mulţi dintre intelectualii care se identifică drept europeni sunt cei din Est şi Centru, din Polonia, România, Ungaria. Ei încă mai au în gene şi memorie ce se întâmplă cu o societate dacă nu sunt cultivate adevăratele valori. Încă îşi aduc aminte ce înseamnă lipsa de libertate, inclusiv de expresie, ce înseamnă război. Din păcate, societatea europeană vestică a devenit un kitsch în toate privinţele. În Vest, oamenii au început să creadă că identitatea vine din ce posedă, din stilul de viaţă, dar asta spune doar ce ai, nu cine