Ministerul Agriculturii încearcă în zadar să obţină redeschiderea Protan, în vreme ce producătorii de carne se mobilizează pentru a scăpa de deşeuri. Sursa: Codrin Prisecaru
Conducerea SC Protan SA s-a ţinut de promisiune şi a suspendat, de ieri, activitatea tuturor celor opt unităţi de neutralizare a deşeurilor animaliere din ţară. Producătorii şi procesatorii de carne au aşteptat în zadar camioanele Protanului, unii sperând până în ultimul moment că situaţia se va rezolva. Toate unităţile au oprit însă recepţia materiei prime, urmând să proceseze în zilele care urmează doar deşeurile rămase în stoc.
Ministerul Agriculturii a convocat-o de urgenţă, ieri, pe directoarea Protan, Cristina Miu, aceasta fiind informată că Protan va primi 1,8 milioane de lei, sumă ce reprezintă restanţele din iulie şi august 2008.
Protan susţine însă că suma înseamnă doar a zecea parte din cât are de încasat de la stat, astfel că situaţia nu se va schimba cu nimic. Cu atât mai mult cu cât, vineri, Protan a primit de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală titlu executoriu asupra unei amenzi de un milion de euro plus penalităţi pentru nerealizarea unor investiţii, sumă pe care ar trebui să o plătească în maximum 15 zile.
Se favorizează apariţia „Limbii albastre“
Închiderea Protan favorizează apariţia bolii „Limbii albastre“, cred reprezentanţii fermierilor. Potrivit acestora, singurele ţări din Europa care încă nu au fost afectate de boală sunt România, Bulgaria şi Polonia, dar acest lucru se va schimba la noi.
Boala se manifestă la bovine, care, odată infectate, încep să prezinte leziuni la nivelul gurii. Starea virală durează 2-3 săptămâni, timp în care bovinele bolnave mănâncă din ce în ce mai puţin. „Protanul joacă foarte mult teatru pentru a-şi lua banii de la stat. Din cauza faptului că au monopol pe a