Eforturile bancii centrale a Statelor Unite de a salva economia americana de la un posibil colaps financiar risca sa faca irelevanta evolutia ratei dobanzii stabilite de institutie, cel mai important indicator al schimbarilor din politica monetara, scrie Bloomberg.
Infuziile extrem de mari de capital au facut ca rata dobanzii pe piata interbancara sa scada cu mai putin de jumatate de punct procentual in raport cu tinta de 1%, stabilita luna trecuta de oficialii Fed. Scaderea dobanzii interbancare atrage atentia investitorilor, care considera ca marimea rezervelor de capital din sistemul bancar ar putea indica urmatoarea miscare a oficialilor bancii centrale a SUA, ceea ce Janet Yellen, presedintele filialei Fed din San Francisco, a numit luna trecuta "un fel de relaxare cauzata de cantitatea de bani existenta in sistem".
"Cu siguranta ca s-a produs o schimbare in politica monetara, insa Fed nu a fost suficient de transparenta ca sa anunte ce actiuni urmeaza sa intreprinda si de ce", a afirmat William Poole, fostul presedinte al filialei din St. Louis a bancii centrale americane, in prezent colaborator al Institutului Cato din Washington. "Schimbarile de politica monetara functioneaza cel mai bine atunci cand pietele inteleg ce urmeaza sa faca banca centrala", a mai spus Poole.
Faptul ca Fed nu a reusit sa mentina rata dobanzii interbancare la tinta stabilita risca sa duca la acumularea de datorii pe termen scurt de miliarde de dolari in cazul in care dobanzile sunt mai scazute fata de nivelul stabilit de Comisia federala a pietei libere, principalul instrument de politica monetara al Statelor Unite. Esecul bancii centrale americane face ca actorii de pe piata sa estimeze mult mai greu care va fi evolutia politicii monetare a tarii.
"Dobanda interbancara, un indicator foarte important al actiunilor Fed, a devenit ceva fara importanta", a afirm