Terry Fujimoto din Pomona, California, vede viitorul agriculturii "la oraş", începând prin cultivarea plantelor cu frunze verzi (de genul spanacului, salatei, lăptucii etc.). El şi studenţii lui cultivă deja astfel de plante în firişoare de apă, la sera campusului.Terry Fujimoto din Pomona, California, vede viitorul agriculturii "la oraş", începând prin cultivarea plantelor cu frunze verzi (de genul spanacului, salatei, lăptucii etc.). El şi studenţii lui cultivă deja astfel de plante în firişoare de apă, la sera campusului.
Programul desfăşurat de Universitatea Politehnică California şi profesorul de agricultură reprezintă o parte din efortul crescut de a se folosi metoda hidroponicului (cultura legumicolă pe un strat de pietriş sau de nisip prin care circulă permanent apă cu îngrăşăminte chimice). Hidroponicul este o metodă de a cultiva plante în apă, în loc de sol, şi de a aduce agricultura în oraşe, unde consumatorii sunt mult mai mulţi.
Din cauză că agricultura cu hidroponice cere mai puţină apă şi mai puţin sol decât agricultura tradiţională la sol, Fujimoto şi cercetătorii-cultivatori din alte oraşe ale Statelor Unite o văd ca ideală, prin faptul că poate aduce cultura plantelor comestibile în… apartamentele din clădiri, pe acoperişurile lor, ca şi pe loturi de pământ vacante.
"Scopul, aici, este să te poţi uita la recolta de cereale care creşte în spaţii mici", a declarat Fujimoto unui reporter al Associated Press.
Există de mult o nişă a tehnologiei în umbra metodelor convenţionale de agricultură, iar pentru hidroponice a fost acordată o a doua şansă de către cercetătorii universităţilor şi de către avocaţii domeniului sănătăţii publice. Oricum, cheltuielile pentru a demara supertehnologizarea agriculturii la preţurile terenurilor urbane şi de a procura îndeajuns de multă căldură şi lumină în timpul unui an