Producatorii de masini din Statele Unite au parasit Washingtonul fara sa obtina niciun rezultat, dupa saptamani intregi de negocieri privind finantarea sectorului auto, insa acest lucru nu a impiedicat companiile de constructii sa ceara la randul lor ajutor financiar din partea Congresului SUA, scrie The Wall Street Journal.
Finantarea sectorului imobiliar american nu poate fi facuta insa fara ca oamenii de decizie sa gaseasca o modalitate de a stimula cererea pentru constructii - principala problema care a stat la baza crizei financiare internationale - fara a creste in mod artificial pretul locuintelor.
Presiunile pe care le fac companiile de constructii asupra Congresului SUA au ca principal scop cresterea vanzarilor din acest sector de activitate prin intermediul unui program de stimulare financiara in valoare de 250 de miliarde de dolari (197,3 mld. euro) care ar urma sa functioneze sub sloganul "Rezolvati intai problema din sectorul imobiliar!".
Companiile de profil sustin ca ele ar trebui sa beneficieze in primul rand de finantare din partea guvernului SUA deoarece pietele financiare se vor redresa doar in cazul in care preturile locuintelor nu mai urmeaza o tendinta de scadere.
Principalele cereri ale reprezentantilor sectorului imobiliar se refera la reducerea taxelor pentru cumpararea unei locuinte si la acordarea unei subventii din partea statului care sa scada ratele ipotecare pe care trebuie sa le plateasca proprietarii.
Congresul a refuzat sa aprobe o reducere similara a taxelor la inceputul lui 2008, oferind in schimb un credit in valoare de 7.500 de dolari (peste 5.900 de euro) la cumpararea fiecarei locuinte noi. Imprumutul trebuia returnat in maximum 15 ani si nu facea decat sa mareasca perioada de rambursare a unui credit cu dobanda zero. Companiile de constructii isi promoveaza campania in presa, insa trebuie sa faca