Şeful statului spune că formarea majorităţii, din care nu exclude PSD, este responsabilitatea primului-ministru desemnat. Sursa: Reuters
După episodul asumat al aducerii PC la guvernare în 2004, preşedintele Traian Băsescu a decis să-i paseze viitorului premier găsirea noii „soluţii imorale“. Invitat luni seara la o „Ediţie specială“ la Realitatea TV, şeful statului s-a pronunţat pentru numirea unui premier de dreapta, dar nu a exclus intrarea PSD la guvernare.
Pentru găsirea soluţiei concrete care să asigure majoritatea pentru un guvern format, din estimările sale, „din cel puţin două partide“, Băsescu a arătat însă exclusiv spre primul-ministru pe care îl va desemna.
PSD „nu este exclus“ de la guvernare
Formula majorităţii „nu e de interes pentru mine. (...) Partidele să se ducă (cu variantele de majoritate rezultate din alegeri - n.r.) la primul-ministru desemnat“, s-a distanţat Băsescu de orice formulă incomodă, electoral, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2009. Ca variantă a noii „soluţii imorale“ a lăsat însă uşa deschisă inclusiv pentru PSD. Preşedintele a admis că „nu exclude“ o coaliţie formată atât din partide de dreapta, cât şi de stânga, după modelul celei din Germania, cu un premier de dreapta însă. „Orice variantă care e peste 50%, din punctul meu de vedere, este în regulă“, a spus Băsescu.
Varianta unui executiv de uniune naţională pe de altă parte este, în opinia şefului statului, „exagerată“.
Dacă premierul de după 30 noiembrie a rămas în continuare anonim, Băsescu a completat în schimb lista celor fără şanse să ajungă la Palatul Victoria.
În suita lui Mircea Geoană (susţinut de PSD) şi Călin Popescu-Tăriceanu (propus de PNL), respinşi anterior, preşedintele i-a adăugat pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi pe şeful SIE Mihai-Răzvan Ungureanu, vehic