Rubla ruseasca a continuat sa se deprecieze in sedinta de ieri atat in raport cu dolarul american, cat si cu moneda euro, dupa ce autoritatile de la Moscova au largit banda de fluctuatie a acesteia.
Banca centrala a Rusiei a permis la inceputul saptamanii ca rubla sa se deprecieze cu aproximativ 1% pentru a doua oara in luna noiembrie, sporind tot mai mult asteptarile cu privire la intentia de a scadea cursul de schimb al monedei nationale in etape si evitand, cel putin pentru moment, o depreciere brusca, scrie The Wall Street Journal.
Modificarea cursului de schimb era asteptata pe piata ruseasca si a fost realizata de banca centrala de la Moscova prin liberalizarea ratei de schimb a rublei in raport cu un cos valutar euro/dolar.
Institutia a permis ca moneda nationala a tarii sa aiba un curs de schimb care sa varieze in sens pozitiv sau negativ cu pana la maxim 30 de copeici, echivalentul a 30% din valoarea ei.
Cu doar cateva luni in urma, administratia de la Kremlin sustinea ca rubla reprezinta simbolul puterii si independentei economice a Rusiei.
Insa moneda nationala a tarii a inregistrat o depreciere cu 6% din luna august, raportat la un cos valutar din care 55% reprezinta evolutia cursului de schimb al dolarului american, restul de 45% avand in vedere rata de schimb a euro. Rubla ruseasca s-a depreciat cu 2% luni in raport cu euro.
Pe fondul scaderii pretului barilului de petrol si al retragerilor masive de capital, multi economisti au sustinut ca rubla e supraevaluata de statul rus si ca are nevoie de o ajustare brusca, intr-o singura etapa, pentru a evita prabusirea rezervelor de aur si a celor valutare pe care guvernul Rusiei le utilizeaza in mod frecvent cu scopul de a mentine cursul de schimb la acelasi nivel.
Din cauza presiunilor pe care le suporta rata de schimb a monedei rusesti, pe fondul scaderii pretul