Un val de infracţiuni a determinat autorităţile chineze să întărească prezenţa poliţiei pe pantele celui mai înalt vârf muntos din lume, scrie azi cotidianul "The Independent".
Prostituţia, furturile şi jocurile de noroc au devenit o mare problemă pe pantele nordice ale celui mai înalt munte din lume, iar jandarmeria locală a intensificat măsurile de securitate la o înălţime ameţitoare, peste 5.200 de metri peste nivelul mării.
"În trecut aveam un singur post de poliţie pe partea de nord a Everestului, însă numărul turiştilor a crescut în ultimii ani şi odată cu el şi cel al delictelor, iar postul de poliţie nu mai putea oferi siguranţa necesară turiştilor", a spus Zhang Shoucheng, şeful secţiei de poliţie de pe Everest, pentru publicaţia "Tibet Daily".
Riscuri la înălţime
Majoritatea activităţilor criminale de pe Everest sunt puţin diferite de cele prezente în celelate zone de mare interes turistic din lume. Vânzarea de tuburi de oxigen false, furtul rucsacurilor şi al echipamentelor sau acordarea, contra cost, a informaţiilor greşite sunt câteva dintre pericolele la care se expun turiştii în Himalaya.
Prostituţia a luat amploare în taberele turistice de la baza muntelui, iar numărul locuinţelor în care se practică jocurile de noroc l-a depăşit pe cel al vânzătorilor de echipamente sau hrană. Autorităţile locale au întărit numărul forţelor de ordine şi au construit o nouă secţie de poliţie.
Activiştii pro-tibetani spun că statul chinez vrea să reprime cultura indigenă, adăugând că viitoarea cale ferată şi şosea care vor ajunge până la tabăra de la baza Everestului este construită pentru a oferi Beijingului mai mult control asupra Tibetului. Trupele chineze au ocupat şi izolat regiunea Munţilor Himalaya în anul 1950.
Conform ziarelor din China, peste 40.000 de oameni au vizitat