O serie de atacuri teroriste, declanşate miercuri seară în gara din Bombay şi extinse apoi în hoteluri de lux, unde au vizat turişti occidentali, a făcut un adevărat carnagiu în capitala economică a Indiei.
Primul bilanţ al victimelor dat publicităţii ieri arata că sunt peste 100 de morţi şi peste 300 de răniţi. Exploziile devastatoare s-au produs la hotelurile Taj Mahal, Trident-Oberoi şi clădirea Nariman House. Atacurile, care au constat şi în împuşcături, au vizat, în total, zece locuri diferite din oraş, între care şi spitalul Cama, câteva restaurante şi cafenele de lux şi au fost revendicate de o grupare islamistă necunoscută până acum, Mujahedinii Deccanului, pe site-ul unui cotidian indian. Serviciile secrete occidentale, citate de cotidianul britanic The Times, sunt de părere că aceste atacuri poartă amprenta reţelei teroriste Al Qaida, iar publicaţia The Times of India titra, în numărul de ieri, pur şi simplu, "Război la Mumbay".
OSTATICI
Forţele indiene se aflau ieri, într-adevăr, în plin război cu teroriştii, care luaseră aproximativ 200 de ostatici. Le Figaro, care citează martori oculari, relatează că teroriştii erau foarte tineri, aproape "nişte copii", după descrierea unuia dintre martori, au căutat printre ostatici, verificându-le paşapoartele, americani şi britanici, pe care i-au ucis şi au eliberat în schimb câţiva spanioli şi italieni. La un moment dat, un student australian care scăpase de sub asediul teroriştilor din hotelul Oberoi, a povestit că unul dintre ei a cerut eliberarea tuturor prizonierilor islamişti din India aparţinând grupării Mujahedinilor Deccanului. Parlamentarii şi funcţionarii europeni care se aflau în vizită la Bombay şi fuseseră prinşi în atacuri, au reuşit să scape, se pare, cu toţii nevătămaţi, după cum a informat Parlamentul European într-un comunicat. Forţele indiene reuşiseră ieri să