Circa 2.000 de români votaseră deja în Italia, la ora 13.00 (ora României), în timp ce în Spania, numărul persoanelor care au participat la vot a fost puţin peste 1.500 iar la Chişinău în jur de 1.300.
Prezenţa la urne este scăzută, ţinând cont de comunitatea românească numeroasă din cele trei ţări, informează Mediafax. De altfel, în aceste ţări, ţinând cont de prezenţa numeroasă a cetăţenilor români şi de estimările efectuate de misiunile diplomatice pe baza statisticilor anterioare, au fost trimise 44.000 (Italia), respectiv 144.000 de buletine de vot (Spania) şi 54.000 de buletine de vot la Chişinău. Italia şi Spania sunt incluse în Colegiul uninominal 1, alături de alte 25 de state. În Italia au fost deschise 19 secţii de votare dintre care patru la Roma, două la Milano, două la Torino şi câte una la Genova, Florenţa, Treviso, Padova, Trento, Palermo, Cagliari, Napoli, Bologna, Trieste şi Bari.
În Spania au fost organizate 20 de secţii de votare dintre care două la Madrid şi câte una la Alcala De Henares, Cosalda, Bilbao, Ciudad Real, Santiago De Compostela, Barcelona, Palma De Mallorca, Zaragoza, Sevilla, Roquetas De Mar, Murcia, Castellon De La Plana Şi Alicante, Valencia, Torrejon De Ardoz, Alcazar De San Juan, Malaga Şi Tarragona. Republica Moldova este inclusă în colegiul uninominal 2. MAE a deschis patru secţii de votare la Chişinău. Până în prezent, românii din străinătate nu au format cozi la secţiile de votare. Nu au fost raportate incidente sau evenimente care să împiedice procesul electoral.
Ministerul Afacerilor Externe a făcut eforturi considerabile pentru organizarea scrutinului, creând 221 de secţii de votare (faţă de 181 la europarlamentare şi la referendumul din mai 2007) şi delegând 56 de persoane din Centrală. În total, sunt implicaţi pentru buna desfăşurare a alegerilor în strainătate circa 1.700 de