Cartea Prof. Univ. Dr. Gh. Macarie - "Traire si reprezentare" (barocul in artele vizuale ale Moldovei secolului XVII-lea), aparuta la editura Tehnopress din Iasi, este un eveniment editorial ce pune in valoare o epoca, cea a lui Vasile Lupu in cultura romaneasca si existenta unui "baroc ortodox postbizantin" in Moldova si in Tara Romaneasca a secolului al XVII- lea. In cuvantul de inceput, academicianul Razvan Theodorescu remarca: "am avut bucuria sa constat ca aceste preocupari pentru cunoasterea unui baroc «protonational»- cum este el denumit in istoriografie - in mod special aceea a speciei sale moldave sunt luminos intretinute in ultima vreme de carturarul iesean Gh. Macarie.
As adauga ca judecata mea pozitiva asupra-i s-a cristalizat mai ales cand i-am cunoscut exemplara analiza pe care a facut-o acelei paradigme a barocului din epoca vasiliana care este biserica fostei manastiri Trei Ierarhi din capitala Moldovei. Istoria artei romanesti a ezitat sa considere perioada domniei lui Vasile Lupu, drept o epoca distincta din punct de vedere artistic".
Analizand fenomenul faptic in sine, autorul constata ca in perioada domniei de 19 ani a lui Vasile Lupu, se poate constata ca societatea moldoveneasca a cunoscut un proces innoitor pe linia coordonatelor fundamentale, proces care, prin totalitatea notelor sale particulare si prin unitatea sa de fond, determina intervalului respectiv denumirea de epoca.
Prin Vasile Lupu, epoca mai consemneaza si ultima tentativa de revitalizare a modului de viata bizantin. Incercarea va avea ca efect amplificarea acordurilor umaniste care incep sa vibreze in Moldova deoarece va aduce cu sine o parte din climatul spiritual al Constantinopolului devenind, pentru tarile din bazinul pontic si chiar pentru Europa, unul dintre centrele de iradiere al vechii culturi elene si ale umanismului.
Epoca lui Vasil