Reprezentanţii guvernelor din întreaga lume s-au reunit ieri în oraşul polonez Poznan, în prima zi a conferinţei anuale pentru combaterea schimbărilor climatice, organizată sub egida ONU, relevă France Presse.
Spre un nou acord
Miza întâlnirii, care va dura aproape două săptămâni, este obţinerea unui consens între cele 185 de ţări participante pentru semnarea la Copenhaga, în decembrie 2009, a unui nou acord care să înlocuiască, din 2012, Protocolul de la Kyoto. Principalele obstacole vin din partea ţărilor puternic industrializate, precum Statele Unite, care refuză şi în prezent să ratifice Protocolul de la Kyoto, şi din partea economiilor emergente, precum China, care a devenit cel mai mare poluator la nivel mondial.
Uniunea Europeană are planuri mari
O altă ameninţare este criza financiară globală, în contextul căreia puţine ţări sunt dispuse să reducă activităţile industriale poluante sau să plătească taxe pentru aceste emisii.
Nici Uniunea Europeană nu are o poziţie unitară, ceea ce ar putea împiedica realizarea triplului obiectiv stabilit pentru 2020: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră în raport cu nivelul din 1990, obţinerea a 20% din totalul energiei consumate din surse regenerabile şi reducerea consumului energetic tot cu 20%. Planul, botezat „20-20-20“, a fost blocat însă prin veto de Polonia şi Italia, în ciuda medierii Franţei, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
„În contextul crizei economice, este un comportament de Don Quijote să fii pionierul luptei împotriva schimbărilor climatice fără un acord cu alte ţări precum SUA sau China“, a declarat duminică premierul italian, Silvio Berlusconi.