Astăzi, justiţia franceză va tranşa litigiul dintre Simone Baulez, care spune că a găsit manuscrisele lui Cioran, şi Biblioteca „Jacques Doucet“, care deţine drepturile asupra acestora.
Cui aparţin de drept manuscrisele lui Emil Cioran? Astăzi, justiţia franceză va tranşa litigiul dintre Simone Baulez, care spune că a găsit manuscrisele debarasând casa lui Cioran de la Paris, şi Biblioteca „Jacques Doucet“, instituţia care deţine drepturile asupra caietelor marelui scriitor român.
Incomodul Cioran, pentru care gândirea neavând preţ n-ar putea fi de vânzare şi care refuzase, în consecinţă, să primească Premiul Morand decernat de Academia Franceză, ar fi fost astăzi pus în situaţia de a-şi vedea manuscrisele scoase la licitaţie, evaluate la preţuri astronomice (peste un milion de euro) şi disputate în justiţie.
Peste 30 de caiete licitate
Este vorba despre 12 caiete conţinând cinci versiuni pentru „Neajunsul de a te fi născut“ („De l’inconvénient d’être né“), 18 caiete reprezentând jurnalul intim ţinut de scriitor între 1972 şi 1980, purtând menţiunea „de distrus“, patru caiete cu versiuni ale textului „Ecartèlement“ şi trei caiete cu versiuni ale „Aveux et anathèmes“.
În decembrie 2005, editorul de la Gallimard al operelor lui Cioran observă că celebra casă de licitaţie Drouot pune în vânzare o serie de manuscrise inedite, ieşite la iveală în mod misterios, din moment ce în 1997, după moartea partenerei de viaţă a scriitorului, la inventarul făcut în apartamentul cuplului Cioran-Simone Boué nu fusese găsit niciunul dintre cele peste 30 de caiete scoase acum la licitaţie. În presa franceză, afacerea manuscriselor lui Cioran devine un subiect anecdotic cu iz poliţist, dar şi ocazia de a specula pe marginea profesionalismului legatarilor care au realizat inventarul lucrurilor din casa lui Cioran din strada