Bank of England, banca naţională a Marii Britanii, a redus ieri dobânda-cheie cu un punct procentual, până la o valoare de 2%, acesta fiind cel mai mic nivel din octombrie 1939, potrivit AFP. Sursa: Agerpres
Măsura a fost luată pentru a sprijini economia, în contextul recesiunii care se face tot mai simţită în Europa. Această decizie era preconizată de analişti ca fiind sigură, mai ales că, în urmă cu aproape o lună, Bank of England mai redusese dobânda de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale de la 4,5%.
Veştile proaste legate de Anglia continuă să curgă, având în vedere că nici moneda naţională din Regat nu o duce prea bine. Lira sterlină atinsese ieri un curs istoric în raport cu moneda europeană, astfel că, la debutul zilei precedente, aceasta era tranzacţionată cu 1,1526 euro.
Potrivit statisticilor, acest curs este cel mai scăzut de când s-a introdus moneda europeană. Valoarea lirei sterline are de suferit foarte mult şi din cauza comercianţilor care se tem de o recesiune de durată a economiei britanice. Conform unor date publicate de asociaţia constructorilor de automobile, înmatriculările pentru autovehiculele noi au scăzut în noiembrie acest an, comparativ cu 2007, cu 36,8%.
Recesiunea se simte tot mai mult în Europa
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis ieri micşorarea dobânzii de politică monetară de la 3,25% la 2,50%, anunţă un comunicat al instituţiei. Mai mult, analiştii Erste Bank consideră că această dobândă se va reduce până la un nivel-record de 1,75%, în prima jumătate a anului viitor.
„Ciclul de creştere din Zona Euro a intrat într-o fază de contracţie din cauza inflaţiei ridicate şi a scăderii asociate a cererii. Nu este clar cât de profundă este recesiunea sau cât de mult va dura. Ca urmare, consumatorii devin mai rezervaţi în cheltuiel