În perioada de criză, dar şi după noile norme BNR, cardul de credit a devenit o sursă de bani mult mai rentabilă decât împrumutul bancar. Sursa: Reuters
Cardul de credit a început să fie o alternativă tot mai viabilă pe timp de criză, în condiţiile în care creditul de nevoi personale este tot mai greu de accesat.
„Lumea se va orienta tot mai mult către cardurile de credit, datorită faptului că acestea sunt mult mai accesibile decât un credit de nevoi personale“, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
Dacă îţi puneai problema în urmă cu trei luni ce să alegi, între un card de credit şi un împrumut, era mai potrivit să contractezi un credit, din punct de vedere al costurilor.
Spre exemplu, dobânzile aferente unui card de credit în lei erau cu 5-7 % mai piperate decât cele percepute pentru un credit de consum.
„În prezent, însă, raporturile s-au schimbat, creditele de nevoi personale s-au scumpit foarte mult, pornind de la 18% şi sărind bine de 35%. Cardurile de credit au ajuns să coste între 16% şi 40% cele standard“, nea declarat Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect. Dacă mai ţinem cont şi de faptul că băncile au început să renunţe la anumite costuri specifice cardurilor de credit, precum interogarea soldului, reînnoirea cardului la expirare, schimbarea codului PIN la ATM sau chiar la retragerea de numerar de la ATM-urile proprii, atunci reprezintă o alternativă viabilă.
Perioada de graţie, un avantaj al cardului
Dacă rata lunară aferentă creditului este luată în considerare în totalitate şi scăzută din venitul net, în cazul cardului de credit se ia în considerare numai un anumit procent, cuprins între 2% şi 4% din linia de credit, având astfel un impact mult mai scăzut.
„Cardul de credit are o perioadă de graţie pentru plăţile efectuate la come