Batalia argumentelor se duce intre doua extreme: pragmatism si tradare. Argumentele pro: tara trebuie condusa, e nevoie de o majoritate solida in parlament in vremuri de criza etc. Argumente contra: PD-L isi tradeaza electoratul, lupta impotriva coruptiei va avea de suferit etc. Lista argumentelor pro si contra este insa mult mai lunga. Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa spuna daca sunt sau nu de acord cu un Guvern PDL – PSD si sa argumenteze. Cele mai interesante argumente aduse de cititori vor completa articolul de fata.
Arumente pro
Romania va fi lovita in prima jumatate a anului de o criza financiara puternica iar tara trebuie condusa cu o majoritate solida in parlament, astfel incat legi importante care ar trebui adoptate in timpul crizei sa poate fi votate usor.Conditia imposibila pusa de PNL la negocieri, care a cerut functia de premier, a impins practic PD-L in bratele PSD. Rezultatele alegerilor obliga la o alianta intre doua partide, indiferent despre cine e vorba.
Cu un PNL decis sa intre in opozitie, e mai bine cu un PSD cooptat la putere pentru ca altfel, activitatea viitorului guvern ar fi fost blocata.
Daca PSD s-ar fi aliat in opozitie cu PNL ar fi avut puterea sa rastoarne un eventual Guvern minoritar PD-L anul viitor, in ultimele sase luni de mandat ale presedintelui Traian Basescu. Potrivit art. 89 din legea fundamentala: “Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta”. Altfel spus, in acest interval, PSD si PNL ar fi putut initia si vota o motiune de cenzura iar Traian Basescu n-ar fi putut dizolva parlamentul pentru a declansa anticipate. In aceste conditii, ar fi fost nevoit sa accepte un guvern impus de cele doua partide aliate in opozitie. PD-L coopteaza la Guvernare un PSD dezbinat si care are