● Michael Chabon, Băieţii teribili, Colecţia "Raftul Denisei", traducere din engleză şi note de Ines Hristea, Editura Humanitas Fiction, 2008.
În urmă cu cîţiva ani, cînd vedeam la HBO filmul lui Curtis Hanson, Wonder Boys, eram de-a dreptul fascinat de intriga campusului universitar american, populat îndeobşte de profesori şi scriitori ţicniţi, talentaţi şi taraţi. La jocul impecabil al celor trei băieţi teribili din titlu - un Michael Douglas neîngrijit, dar nu mai puţin şarmant în rolul profesorului-scriitor dependent de marijuana, Grady Tripp; un Tobey Maguire parcă mai păstrînd ceva din Homer Wells, personajul din The Cider House Rules, interpretîndu-l acum pe plăpîndul şi suicidarul boy genius James Leer, şi Robert Downey Jr. în rolul editorului, autoironic, disperat după prospături, carnale, dar şi literare, Terry Crabtree - se adăugase coloana sonoră dominată de Bob Dylan, dar unde apărea şi Leonard Cohen cu tulburătorul "Waiting for the Miracle". Îmi spuneam atunci că trebuie neapărat să citesc cartea, dar anii au trecut, Michael Chabon a continuat să scrie, iar eu rămăsesem doar cu amintirea vie a unui film bun, umbrită însă de gustul amar al unei cărţi necitite. Dar iată că în 2008 Editura Humanitas a găsit de cuviinţă să traducă romanul, dîndu-mi o şansă nesperată de a mă achita de o datorie mai veche.
Încă de la primele pagini îţi dai seama că filmul respecta destul de conştiincios intriga cărţii. Evenimentele se succed alert, sîntem purtaţi încă din start printr-o suită de locuri şi peste tot se întîmplă cîte ceva, neprevăzut. Aflăm de aplecările homosexuale ale lui Crabtree, o întîlnim pe fermecătoarea "domnişoară" Sloviak, descoperim relaţia incestuoasă dintre Grady şi rectoriţa universităţii din Pittsburg, Sara Gaskell, care tocmai a aflat că e însărcinată (la 40 de ani) cu Tripp, în timp ce vizita la reşedinţa soţilor Gaskell, unde