Numeroase destinaţii de vacanţă îşi învăluie vizitatorii în arome specifice, care fie seduc, fie rămân în memorie ca un aspect negativ. Sursa: Mediafax Foto
Oricât de fascinante ar fi culorile, peisajele şi oamenii dintr-un anume loc, un miros urât îi va face pe toţi să se îndepărteze cu repeziciune. Deşi mai puţin importantă în alegerea unei vacanţe, aroma locală îşi pune adânc amprenta asupra impresiei despre o destinaţie sau alta şi-l atrage sau îl îndepărtează pe turistul rătăcit. Nasul se poate transforma, de altfel, într-un instrument rafinat, care readuce în memorie imagini din trecut, în cele mai surprinzătoare momente.
Parfumuri şi mâncare
Primul lucru care-i izbeşte pe turiştii sosiţi pentru prima dată în Tunisia este parfumul persistent, dar plăcut, al florilor de iasomie. Aromele se accentuează în apropierea bazarului. „Aici, vizitatorii sunt traşi de nas de condimentele colorate, parfumuri orientale, ceai de mentă sau nenumăratele obiecte din piele de cămilă - genţi, rucsacuri, perne, taburete, veioze etc. -, colorate variat, care au un miros specific“, povesteşte Gheorghe Stoian, manager la Tunisiana Travel.
Tot despre arome care gâdilă nasul vorbeşte şi Mircea Vladu, manager la Prestige Tours. Acestea se referă însă la nuanţe mai europene. „Cine ajunge în Tenerife şi se plimbă în zonele comerciale, recunoscute pentru discounturile de 50%, va remarca un miros destul de puternic de parfumuri de lux“, spune Vladu. Potrivit acestuia, în zonă sunt nenumărate magazine de cosmetice, de unde turiştii pot cumpăra ape de parfum sau de colonie şi creme de faţă, de mâini sau de corp, cu reduceri substanţiale.
Un altfel de parfum, care trimite la festinul Sărbătorilor de Iarnă, se simte pe anumite străduţe din Franţa. „Am fost plăcut surprins la Chamonix, când, plimbându- mă pe principala arteră, am sim