Pai, o luat Ioan caruta lui tatâne-su din Varai si i-am pus eu, Peter, la Bucuresti, pe asfalt rece, rotile. Cu biciul am mânat-o, fara cai, pâna pe malurile Begai, la Robert, in Timisoara. De-acolo, cu doar un fir de apa a Dunarii dintre Buda si Pesta, cu o mâna de fân din imprejurimile Vienei, am ajuns pe malurile râului Mur, la Graz, in cetatea fostei monarhii regale si imperiale, chiar la picioarele Alpilor. Fuseseram invitati de Literaturhaus Graz sa citim din antologia bilingva "o caruta incarcata cu nimic/ ein karren beladen mit nichts", aparuta sub semnatura lui Ioan Es. Pop, Peter Sragher si Robert Serban.
Manifestarea culturala dedicata literaturii române contemporane la Graz, la mijlocul lunii noiembrie, a preluat titlul antologiei noastre: "O caruta incarcata cu nimic. O privire asupra literaturii române". Ni s-au alaturat Ioana Nicolaie, care a citit poezie, Mircea Cartarescu, Catalin Dorian Florescu si Dan Lungu, care au citit proza.
Festinul de spiritualitate româneasca a inceput insa cu o seara inainte, printr-o discutie initiata de orf1, radioul public din Austria, si moderata de Gerhard Moser. El a venit special de la Viena pentru a lua sub lupa si a prezenta - impreuna cu directorul Literaturhaus Berlin Ernest Wichner, scriitor si traducator originar din Banat, si cu Norbert Mappes-Niediek, jurnalist si scriitor german - trei carti, printre care si antologia de poezie sus-amintita.
Peste saizeci de auditori au platit pentru a asculta, in prima zi, patru scriitori romani. Am avut revelatia unor chipuri care s-au luminat sub forta uneori discreta, alteori pasionala a lecturilor. Dr. Gerhard Melzer, directorul Literaturhaus Graz si al Institutului de Cercetari Literare Franz Nabl, un obisnuit al lecturilor de poezie si proza, a venit imediat sa le strânga mana celor trei poeti, cu o caldura impresionanta. Dincolo de orice con