Oxigenul este indispensabil vietii. Totusi, in urma unor reactii chimice din organism in care este implicat oxigenul, se elibereaza substante nocive care stau la baza declansarii maladiilor cronice, cum ar fi bolile de inima sau Alzheimer.
"Fara respiratia aerobiotica, omul nu ar putea trai, celulele avand nevoie de oxigen pentru a putea functiona. Cu toate acestea, chiar in conditii optime, in urma reactiilor chimice din interiorul organismului in care este implicat oxigenul se obtin si produsi nocivi, intens reactivi – sunt asa-numitii radicali liberi. Acestia pot interactiona cu alte molecule, proteine si lipide, pe care le denatureaza, le strica. Nici macar materialul genetic, ADN-ul, nu este scapat din vedere. Pentru a ne forma o imagine asupra a ceea ce s-ar putea intampla in corpul uman atunci cand acesti produsi ar fi in exces, sa ne imaginam un mar curatat de coaja, pe care il lasam un timp pe farfurie. El se va innegri. La fel, ne putem lesne imagina ce se intampla cu o bucata de unt sau de grasime lasata in aer liber. Ar putea fi un scenariu apocaliptic daca nu ar exista mecanisme de protectie, de inactivare a acestor molecule nocive.
Exista asadar un echilibru destul de fragil intre formarea de radicali liberi si blocarea sau neutralizarea actiunii acestora", ne-a explicat dr. stefan Constantinescu, medic de familie. Organismul ii poate folosi si in bine, utilizandu-i pentru a lupta contra "invadatorilor" in cadrul raspunsului imun. "Daca insa echilibrul se strica, radicalii liberi pot afecta serios moleculele si viata celulelor prin procesul numit stres oxidativ", a mai spus dr. stefan Constantinescu. Potrivit cercetarilor moderne, exista o legatura directa intre efectele actiunii radicalilor liberi si boli neurodegenerative precum dementa Alzheimer, maladia Parkinson sau unele tipuri de cancer. Totodata, oamenii de stiinta