Preţurile foarte mari şi prudenţa excesivă a bancherilor de a mai acorda împrumuturi clienţilor lor au făcut ca piaţa imobiliară să regreseze rapid, situaţia deteriorându-se dramatic după declanşarea crizei financiare.
Criza imobiliară din Statele Unite s-a răspândit în întreaga lume, ducând la blocarea pieţelor
Foto: Brian Snyder/Reuters
Vestea şi mai rea este aceea că tendinţa aceasta va continua cel puţin doi ani, potrivit analizelor făcute de experţii imobiliarelor, citaţi de presa franceză. Avântul imobiliar, care s-a produs după cel al internetului, s-a potolit brusc, mai întâi în Statele Unite, încă din vara anului 2007, când gospodăriile americane mai fragile au început să aibă probleme cu plata ratelor la bancă, pentru locuinţele pentru care făcuseră împrumuturi ipotecare.
DEZAMĂGIRE
Astfel, a venit primul val de case ce le-au fost luate înapoi datornicilor, pe care instituţiile financiare de credite le-au vândut apoi în "pachete" investitorilor imobiliari cu dare de mână, dar şi dornici să scoată profituri grase din revânzarea acestora. Dar, spre dezamăgirea lor, nu au reuşit să facă mare lucru. Din contră, au văzut că preţul achiziţiilor pe care le făcuseră scădea pe zi ce trece, iar dacă vindeau o făceau în pierdere. Investitorii imobiliari au reuşit să provoace panică şi suspiciune în finanţele mondiale. "Sistemul s-a răsturnal într-un fel foarte brutal", explică Philippe Waechter, director de cercetări economice la Natixis Asset Management, adăugând că "finanţarea produselor imobiliare a devenit mai tradiţională şi mai prudentă". Rezultatul a fost acela că potenţialii achizitori s-au văzut privaţi de credite, din cauza bancherilor care au devenit foarte sceptici în ceea ce priveşte posibilitatea beneficiarilor creditelor de a le achita, pe de-o parte, şi din cauza creşterii ratei şomajului. Toate ace