Mulţi medici tineri revin să muncească în ţară, deşi pot lucra pe posturi foarte bune în spitale din străinătate. Nu din cauza crizei au venit înapoi, ci pentru că „acasă e cel mai bine“. Sursa: Codrin Prisecaru
Mii de medici tineri din România intenţionează să părăsească spitalele pentru a merge să lucreze în ţări din UE, iar alte mii au plecat deja. Sunt însă şi doctori, atât în spitale de stat, cât şi în privat, care au experimentat ani buni medicina peste hotare şi au revenit să dea o mână de ajutor profesionist la dezvoltarea medicinei româneşti.
Adina Chiriţă, specialist în imagistică, Lidia Drăghici, cardiolog, Ramona Nicolescu, endocrinolog, Sergiu Stoica, neurochirurg, toţi au până în 36 de ani şi o diplomă internaţională de medic. Mai târziu decât ei, la peste 40 de ani, chirurgii Marius Uscatu şi Horia Mureşian au făcut acelaşi pas având în spate specializări extrem de „preţioase“.
Din păcate, numărul doctorilor care revin în ţară este mult mai mic decât al celor care pleacă. La un medic care se întoarce, alţi cinci părăsesc România, potrivit estimărilor Colegiului Medicilor.
„În străinătate, integrarea nu te scuteşte de rasism“
Dorul de familie şi de prieteni, dar şi şansa de a aplica pe un teren „virgin“ ce i-a învăţat Vestul au cântărit mai mult decât banii pe care i-ar fi câştigat în plus. „Oricât de bine te-ai adapta într-o ţară străină, nu ai sentimentul de acasă“, se destăinuie medicul Adina Chiriţă, care lucrează la Centrul Medical Unirea din Bucureşti, o unitate medicală privată.
Ortopedul Marius Uscatu, specializat în chirurgia piciorului, povesteşte că în străinătate nu eşti scutit de rasism, oricât de bine te-ai integra şi că familia a fost cea care l-a determinat să se întoarcă. „Copilul s-ar fi adaptat repede, dar soţia, care este economist, ar fi avut ceva greutăţi