Gustul de ciuperci al pateului vegetal Hame este dat de un potenţiator de gust, glutamatul de sodiu. Produsul conţine o cantitate atât de mică de ciuperci încât nu îi poate influenţa gustul.
Pateul vegetal cu ciuperci, Hame, a fost fabricat după următoarea reţetă: se ia nişte apă, se adaugă ulei, apoi se pun şi ceva condimente. Pentru ca amestecul să aibă textura potrivită se pun nişte proteină de soia şi amidon de cartofi. Ca la orice reţetă care se respectă, se potriveşte cu sare, se mai adaugă ceva ceapă, câteva ciuperci, că doar scrie pe etichetă că trebuie să fie în compoziţie, şi la final se presară un potenţiator de gust, un antioxidant şi, pentru impresie artistică, se adaugă puţină culoare. Consumatorul cumpără acest produs în ideea că mănâncă ceva vegetal, de post. Acestor caracteristici li se mai poate adăuga încă una: cu efecte adverse asupra sănătăţii. Cu toate acestea, pe etichetă este inscripţionat "calitate tradiţională din Cehia".
MULTE GRĂSIMI
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia asupra faptului că produsul analizat este foarte dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de lipide. Din această cauză are şi o valoare energetică ridicată, de care supraponderalii şi obezii trebuie să ţină cont. Pateul are în compoziţie şi o cantitate mare de sare, de care consumatorii trebuie să ţină seama pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g pentru o persoană adultă.
Potenţiatorul de gust E621 duce la apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, senzaţii de slăbiciune, de arsură în ceafă şi antebraţ, palpitaţii, greutate în respiraţie. Glutamatul de sodiu este şi neurotoxic şi de aceea nu este recomandat în alimentaţia suferinzilor de Alzheimer şi Parkinson. Caramelul, E150, poate