Dacă tot s-a încheiat împărţirea ministerelor şi ne pregătim de împărţirea judeţelor, am o propunere constructivă pentru guvernul Boc: la intrarea în fiecare judeţ şi în fiecare minister să se monteze plăcuţe pe care să fie specificat partidul care-l gestionează monocolor. Să ştie tot omul cine e jupânul.
Ca niciodată până acum, România a fost decupată pe criterii politice, judeţele şi ministerele au devenit feude de partid, iar funcţia publică a fost politizată în cel mai pur spirit al guvernării Adrian Năstase. De altfel, jumătatea PSD-istă a cabinetului este alcătuită din oamenii nepotului mătuşii Tamara, cel care a lipit eticheta corupţiei pe fruntea României europene.
Optimiştii - sau oportuniştii - laudă deja stabilitatea şi echilibrul politic asigurate de „marea coaliţie“. Poate că într-adevăr guvernarea va fi stabilă, cel puţin o vreme, dar această stabilitate vine cu preţul foarte riscant al sacrificării mecanismelor de control asupra performanţei, integrităţii şi corectitudinii miniştrilor, căci, potrivit protocolului PSD-PDL, cei doi parteneri politici nu au dreptul să se amestece unul în treburile celuilalt. Tot sacrificat în favoarea interesului de partid va fi şi principiul competenţei în selecţia şi numirea cadrelor.
Deşi premierul desemnat Emil Boc promitea că la baza programului de guvernare va sta principiul responsabilităţii, nu putem să nu ne întrebăm în faţa cui vor răspunde miniştri şi prefecţii: în faţa premierului sau a liderului de partid? Cui îi este mai fidel domnul Oprea, de pildă: domnului Boc, domnului Geoană sau domnului Năstase, cu a cărui „mafie personală“ îl asocia în 2004 însuşi Traian Băsescu? Şi cum va arăta judeţul Constanţa, printre altele, dacă va avea un prefect pe placul domnilor Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu? Poate că exact de acest gen de situaţie a fugit Theodor Stolojan, deşi e