Plăcinta cu mere, cozonacul simplu şi tartele cu fructe sunt recomandate celor care ţin la siluetă. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
De Sărbători, este greu să rezistaţi tentaţiei de a gusta dulciuri. Dacă suferiţi de vreo afecţiune sau nu doriţi să vă îngrăşaţi, aflaţi că există şi produse mai puţin nocive. Nutriţioniştii recomandă prăjiturile cu fructe, pe cele care conţin multă făină şi pe cele care au îndulcitori, nu zahăr. În loc de sucuri, sunt de preferat compoturile îndulcite cu zaharină sau cele care conţin doar zahărul din fructe.
Sunt de evitat prăjiturile cu cremă şi cele foarte însiropate
Tartele, plăcinta cu mere ori cea cu vişine fac parte din categoria dulciurilor mai puţin nocive. „Pentru că au fructe, conţinutul de glucide adus în organism va fi mai mic“, a explicat medicul nutriţ ionist şi diabetolog Eduard Adamescu. Îngheţata şi prăjiturile cu îndulcitori sunt, de asemenea, de preferat celor însiropate, celor cu cremă sau celor care abundă în frişcă. „Cele cu o cantitate mare de cremă sunt total contraindicate, dacă doriţi să nu luaţi în greutate“, specifică medicul nutriţionist şi diabetolog Julieta Cristescu, de la Institutul de diabet, nutriţie şi boli metabolice, „Prof. dr. Nicolae Paulescu“, din Capitală.
Alegeţi cozonacul fără nucă şi cacao
Nici cele cu multă făină, cum sunt cozonacul ori checul, nu sunt o alegere proastă. „Zahărul va fi încorporat de făină şi va fi absorbit mai lent de organism. În acest fel, şi creşterile de glicemie vor fi mai mici“, detaliază nutriţionistul Eduard Adamescu.
Inclusiv pacienţii cu diabet pot profita de o felie de cozonac. „Este de preferat cozonacul care nu are o umplutură foarte consistentă. Alegeţi-l pe cel care nu are foarte multă nucă şi cacao. Conţinutul de grăsime va fi mai redus“, completează Julieta Cristescu.
O al