Greaua moştenire lăsată de parlamentarul Marian Sârbu ministrului Marian Sârbu
Aflat cu un picior în Palatul Victoria, viitorul ministru PSD-ist al Muncii pare să fi descoperit ce moştenire grea a lăsat ca parlamentar guvernului din care va face parte. Sâmbătă, 20 decembrie 2008, Marian Sârbu a făcut o afirmaţie care a dat probabil fiori la milioane de pensionari, apreciind că una din marile provocări la care va trebui să facă faţă va fi legată de deficitul bugetului de pensii. Iată ce declara el, mult mai relaxat, pe 27 iulie 2007, la Congresul Federaţiei Asociaţiilor Pensionarilor: „Am făcut parte din cei care au negociat legea (de majorare a pensiilor, n.n.). S-a spus că am impus Guvernului. Da, am impus Guvernului. Trebuie să găsim cu toţii soluţii pentru finanţarea creşterii pensiilor“. El a întărit: “S-a spus că PSD a şantajat Guvernul. Ce importanţă are? Important este să ne zbatem toţi pentru ca această lege să nu fie pusă în discuţie de nimeni“. Sârbu a dat asigurări atunci că PSD, ca iniţiator al legii, va monitoriza felul în care Guvernul Tăriceanu va identifica sursele de finanţare pentru creşterea pensiilor şi a urat succes Executivului în acest demers.
Cert este că pensionarii au pierdut, deocamdată, recalcularea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, conform legii votate în Parlament. Legea respectivă este mult mai generoasă din punct de vedere financiar cu vârstnicii decât ordonanţa guvernului Tăriceanu, dar Marian Sârbu a declarat că Guvernul Boc va aplica ordinanţa Guvernului Tăriceanu, din 1 noiembrie 2009. Sub semnul întrebării sunt acum atât majorarea indemnizaţiilor pentru mame, cât şi mărirea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2009. Motivul este acelaşi: resurse financiare insuficiente.
Mai mult, PSD şi PD-L au eliminat din programul de guvernare 2009-2012 prevederea ca România să intre în zona euro cu un salariu minim