Au plecat de cativa ani in Spania pentru un venit mult mai mare fata de cel pe care-l puteau castiga in Romania si au trimis acasa peste 2 mld. euro anul trecut. Romanii din Spania se afla de cateva luni la un pas de recesiune, odata cu economia acestei tari, dar totusi multi dintre ei nu dau semne ca vor sa se intoarca acasa.
"Castig peste 1.000 de euro, iar barbatul meu, care este sofer, primeste in jur de 2.000 de euro. De cand am venit aici, am simtit ca o vom duce mult mai bine din punct de vedere financiar, iar acum nu simtim riscul ca vom fi dati afara. Proprietarul restaurantului are foarte mare incredere in mine, stie ca sunt muncitoare, nu ca spaniolii care nu accepta munca de jos, iar eu nu l-am dezamagit niciodata", povesteste Daniela Hulea, care a plecat in urma cu noua ani in Spania.
Daniela Hulea s-a stabilit in Reus, oras din provincia Tarragona, unde a inceput sa lucreze la diferite restaurante. In prezent, raspunde de unul dintre cele mai apreciate localuri din zona, fiind cel mai vechi angajat si nu se gandeste la Romania decat ca la tara unde merge in fiecare an pentru a petrece sarbatorile de iarna.
La Alba-Iulia, orasul din care provine, va merge doar pentru a-si vedea familia si a petrece sarbatorile de iarna, dar se va intoarce in ianuarie la restaurant, indemnata de numarul mare de clienti care merg acolo in fiecare zi.
Mai mult chiar, increderea pe care a castigat-o Daniela Hulea a ajutat-o sa-i recomande administratorului si pe alti romani, astfel ca acum in bucataria restaurantului Ferreteria o romanca gateste cele mai bune feluri de mancare tipic spaniole.
In orasele din jurul Barcelonei, fie ca sunt cu iesire la mare, fie ca ca sunt zone turistice montane, nu exista restaurant sau bar in care sa nu lucreze cel putin un roman.
Eva Crisan este bucatareasa intr-un restaurant din Gratallops, sat din