Adrian Chebuţiu, preşedintele UCM Grup consideră că goana după câştiguri mari este una din cauzele care stă la baza crizei mondiale. Conducerea UCM Grup face bilanţul ultimilor cinci ani, practic evaluarea de la momentul privatizării şi până în prezent. Una din îngrijorările comunităţii locale este însă cea legată de eventualele disponibilizări care au afectat alte zone ale industriei. Preşedintele grupului UCM Adrian Chebuţiu a făcut deja o previziune legată de efectele crizei asupra uzinei. „In condiţiile în care 83 la sută din contractele semnate de către UCM Reşiţa în cursul acestui an se adresează pieţei interne, criza financiară ar putea afecta major UCM Reşiţa în măsura în care acest fenomen se va răsfrânge determinant asupra României.“, a susţinut Chebuţiu.
Probleme la export
Pentru a minimaliza riscurile în cazul contractelor externe, departamentul comercial al întreprinderii reşiţene adaugă analizei economice şi de competiţie elemente de evaluare a expunerii pieţei ţintă din punct de vedere politico-financiar.
„Expunerea UCM Reşiţa în acest caz este mai redusă pe contracte în curs, dar vom asista, cu siguranţă, la limitări ale dezvoltării exportului. Ne aşteptăm ca interesul investitorilor să se orienteze spre plasamente în economia reală, care generează valoare adăugată. Lipsa de reglementări şi goana nebună după câştiguri masive, speculative şi nesusţinute economic, sunt elementele care au generat criza financiară actuală”, a spus Chebuţiu. El este de părere că majorările salariale din sistemul bugetar vor exercita o presiune asupra sectorului privat.
„Blocarea investiţiilor, falimentul unor companii, creşterea alarmantă a inflaţiei, reducerea dramatică a investiţiilor străine în combinaţie cu o criză financiară globală, pot genera boli severe ale sistemului economic românesc, sistem din care face parte