În acelaşi timp, brazii artificiali au o grămadă de avantaje. Costă mai puţin (relativ la perioada de folosinţă, de circa 6-7 ani), sunt mult mai uşor de transportat, au crengile aşezate uniform, iar acele nu li se împrăştie pe covor. Nu sunt stropiţi cu pesticide, iar pericolul de incendiu este diminuat.
Argumentele expuse mai sus sunt totuşi, în opinia mea, de ordin secundar. Cumperi o geantă imitaţie Louis Vuitton pentru a înşela ochiul, însă porţi un mantou de blană sintetică pentru că nu vrei ca un animal să moară doar pentru fala ta. Cred că bradul artificial a fost inventat nu pentru a-l înlocui pe cel natural, ci mai degrabă pentru a-l proteja.
Imaginea zecilor de brazi uscaţi, cu crengile încovoiate ca nişte gheare, aruncaţi în spatele blocului în primele zile ale lui ianuarie, este suficientă pentru a-ţi şterge bucuria Sărbătorilor. Naşterea Domnului aduce moartea atâtor brazi tineri, ce noimă există aici?
Bucurie de PVC
Adrian Georgescu
Decât brad artificial de Crăciun, mai bine nimic. După acest principiu al substituirii, de ce n-am fixa în casă o antenă de bloc, s-o împodobim cu globuri şi cu beteală, iar sub ea să punem cadouri?
La un moment dat, vom descoperi că, prinşi în această cursă de a proteja cu orice preţ viaţa, vom uita să ne bucurăm de ea. Dacă tot a venit însă vorba de ecologie, să precizăm că bradul artificial e departe de a fi o bucurie pentru mediu. Aproape toate aceste obiecte sunt produse în China, ţară care contribuie cu mai mult de o treime la încălzirea globală. „Tulpina“ şi „ramurile“ sunt fabricate din oţel, iar „acele“ sunt realizate din PVC sau polietilenă. PVC-ul nu e biodegradabil şi nu poate fi reciclat. Dacă e ars, elimină dioxine şi alte substanţe cancerigene. Plumbul, deseori folosit ca stabilizator al PVC-ului, este nociv, putând