Accesarea unui credit în această perioadă reprezintă o bătaie de cap, mai ales că băncile nu prezintă clientului toate „riscurile“ pe care le implică o dobândă variabilă sau una fixă.
„Creditul cu dobândă fixă reprezintă cea mai bună soluţie de finanţare în perioade cu turbulenţe, când costurile creditelor tind să crească alarmant. Prin dobânda fixă, băncile garantează, cel puţin în teorie, neintervenţia asupra dobânzii şi implicit asupra ratei lunare“, ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect.
Dar, unele bănci care promiteau costuri fixe pe întreaga perioadă de creditare nu au ezitat să majoreze dobânda la cele mai mici presiuni ale pieţei. Un dezavantaj al dobânzii fixe este acela că, în momentul în care condiţiile de pe piaţă vor deveni favorabile ieftinirii finanţării, clienţii de credite cu dobândă fixă nu vor putea beneficia de scăderea ratelor. Totuşi, avantajele şi dezavantajele tipului de dobândă sunt strict dependente de situaţia fiecărui client. „Dobânda fixă înseamnă un angajament de plată cu o componentă de cost asupra căruia nu se revine, pe întreaga durată de creditare, în timp ce dobânda variabilă depinde de indicii de referinţă şi marja fiecărei bănci, aşadar poate să crească, dar poate să şi scadă“, ne-a spus Roxana Gavrilă, şefa Departamentului de marketing Credit Team. Întrucât piaţa este în transformare, nu există certitudinea că preferinţa pentru o dobândă fixă acum rămâne un avantaj din punct de vedere al costurilor în timp. Un exemplu în acest sens îl pot da clienţii care au obţinut un credit cu dobândă fixă acum patru ani, iar între timp a apărut creditul cu dobândă variabilă, care, din punct de vedere al costurilor, a devenit mai ieftin.
Soluţia, variabila indexată
Sunt bănci care practică dobânda variabilă stabilită în funcţie de diverşi indicatori interni. În această sit