ATENŢIE! Infractorii sunt neobosiţi acum, pentru că românii pleacă de acasă fără să-şi ia măsuri de precauţie. Sursa: Reuters
Zilele de sărbătoare au devenit, mai mult ca oricând, preferatele răufăcătorilor. Furturile, spargerile şi violurile cresc în această perioadă, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Una dintre cauze este şi că puţini români ştiu să ia măsuri pentru a preveni infracţiunile cărora le cad victime.
Plecare discretă
Cei care aleg să-şi petreacă un miniconcediu la munte la acest sfârşit de an trebuie să ştie că plecarea lor trebuie să fie cât mai discretă. „Dar românii au un adevărat ritual atunci când pleacă. Fac în aşa fel încât toţi vecinii lor să afle că vor petrece la munte sau la ţară Revelionul. În acest fel, îşi expun locuinţele la atacul spărgătorilor“, atrage atenţia comisarul Ion Gheorghediuc, şeful Serviciului Prevenire de la Institutul pentru Combaterea şi Prevenirea Criminalităţii (ICPC) din cadrul IGPR.
„Este suficient să ştie doar un vecin în care aveţi încredere, căruia să-i lăsaţi numărul de telefon şi să-l rugaţi să fie atent şi la ce se petrece pe la uşa dumneavoastră, recomandă comisarul de la ICPC. De asemenea, în cazul unei plecări chiar şi de două-trei zile, este bine ca obiectele de valoare şi banii să fie duse la rude sau lăsate într-o casetă închiriată la bancă.
„Primiţi cu... hoţul ?“
„Uşile metalice nu sunt întotdeauna aşa de sigure pe cât par. Dar o lumină aprinsă sau montarea de întrerupătoare care aprind şi sting lumina cu o anume frecvenţă, un radio lăsat deschis pot preveni atacul spărgătorilor“, precizează oficialul ICPC.
Printre colindătorii cu feţe nevinovate care sună în aceste zile pe la uşile românilor se ascund, câteodată, şi „iscoade“ care evaluează rapid starea materială a gazdelor,