După ce, în ultimii zece ani, administraţia judeţeană a pierdut două finanţări europene pentru realizarea viitoarei gropi ecologice, iar actuala groapă de gunoi de la Parţa trebuie închisă peste trei zile, construcţia deponeului ecologic de la Ghizela va începe anul viitor, cu fonduri de la Consiliul Judeţean Timiş.
Până la 31 decembrie 2008, autorităţile trebuie să închidă groapa de gunoi de la Parţa, iar construcţia deponeului ecologic ar urma să înceapă abia la primăvară. Timişorenii mai au la dispoziţie trei zile în care mai pot depozita gunoiul în locaţia cunoscută.
Singura soluţie găsită de autorităţi este folosirea, ca deponie menajeră, a unei platforme, la marginea oraşului şi scumpirea tarifului de salubrizare în oraş, de la 1 ianuarie, pentru că depozitarea deşeurilor în noua locaţie este realizată cu un utilaj nou achiziţionat care compactează gunoiul. CJ Timiş va solicita anul viitor bani europeni pentru lucrările la deponeu dintr-un program al Ministerului Mediului.
“Finanţarea pentru sistemul de management al deşeurilor în Timiş se va face din Programul Operaţional Sectorial, coordonat de Ministerul Mediului, în care Timişul a fost integrat. Noi începem acest proiect până la prima decontare, urmată de o verificare din partea celor care gestionează POS-ul, urmând ca apoi, după această verificare, să se înceapă plăţile din partea programului european”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc.
Din 1998 până în prezent, autorităţile locale şi judeţene au încercat să găsească soluţii pentru construcţia unui deponeu ecologic în judeţ. Primii bani, 37 de milioane de euro, din care putea fi construit acesta au venit pe fonduri ISPA nerambursabile.
Au urmat apoi alte 30 de milioane de euro garantate prin memorandum de Ministerul Mediului. Toate acestea au fost pierdute, astfel că, anul