Mituri sociale. Astfel par să rămână, cel puţin în 2009, promisiunile cu care cele două partide ce au ajuns la guvernare au câştigat alegerile. Sursa: Arhiva EVZ
Indemnizaţiile pentru mame vor creşte la 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni ale mămicii, însă vor avea un prag maxim, alocaţiile de stat pentru copii nu au şanse prea mari să se dubleze în anul care vine, ca să nu mai spunem de valoarea punctului de pensie. Şi toate astea pentru că, în campania electorală, criza nu a fost atât de puternică, iar România nu părea afectată.
„S-au trezit“ în ultimul ceas
Odată instalaţi pe scaunele de la Palatul Victoria, noii miniştri şi-au dat seama că nu pot pune în aplicare nici măcar legile deja votate, fără a mai lua în considerare altele noi. Brusc, criza economică i-a lovit şi pe politicieni.
Scandalul care a ţinut în priză ţara este cel referitor la indemnizaţia acordată mămicilor. Acesta a pornit de la cazul unei viitoare mame care a lucrat ca notar şi a cărei indemnizaţie ar fi trebuit să ajungă la 28.000 de lei lunar.
În luna octombrie, legea privind indemnizaţia pentru mame era aprobată de parlament. Vicepreşedintele comisiei era chiar Marian Sârbu - acum ministru al muncii.
Deşi aspectele care îi dau dureri de cap actualului guvern ar fi trebuit discutate atunci, disputa continuă să existe. Oamenii din fosta conducere de la Muncă spun că indemnizaţia poate fi plătită şi că afirmaţiile actualului ministru sunt nefondate. Sârbu e de părere că, deşi cu intenţii bune, Legea indemnizaţiilor pentru mame a fost gândită prost.
Normele de aplicare nu au fost foarte bine întocmite, crede noul ministru al muncii, şi vor fi necesare discuţii cu şeful Ministerului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, pentru a vedea ce cuantum al indemnizaţiei ar putea fi susţinut de buget. @N