Românii blocaţi în Fâşia Gaza cer ajutorul autorităţilor de la Bucureşti pentru a fi evacuaţi de urgenţă. Sursa: Oana Dobre Reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Palestiniană, Marian Ştefan, ne-a declarat că a primit în ultimele zile mai multe telefoane de la cetăţeni români disperaţi că nu pot ieşi din Gaza, după ce frontierela au fost închise de armata israeliană, în urma atacurilor Hamas.
"Am zis să ascult oamenii la necaz, statul român nu poate, însă, să oblige statul israelian să îi lase să vină la Ambasada din Tel Aviv. Singura rugăminte a celor ce m-au sunat a fost să găsim o modalitate ca ei să vină la Ambasadă", ne-a declarat Marian Ştefan.
Potrivit diplomatului român, preşedintele Traian Băsescu a aprobat încă din luna iunie înfiinţarea unui oficiu de reprezentare a românilor din oraşul Ramallah (situat în afara Fâşiei Gaza, dar controlat de palestinieni), dar decizia nu a fost pusă în practică nici până acum.
Ministrul român de externe Cristian Diaconescu ne-a declarat însă că ar exista şi o altă posibilitate de evacuarea a românilor, în cazul în care aceştia vor cere acest lucru. "Există un mecanism care la cerere poate fi activat, prin punctul de frontieră Rafah, situat la graniţa cu Egiptul. Până acum nu am primit nicio cerere oficială de la cetăţenii români, dar dacă primim o astfel de notificare se va prezenta serviciul consular să îi preia", a spus Diaconescu. În acest moment, în Fâşia Gaza trăiesc aproximativ o mie de cetăţeni români, dar autorităţile noastre nu ştiu cu certitudine câţi dintre ei au paşapoarte româneşti încă valabile. În cursul după-amiezii, armata israeliană a extins zona în care drumurile către Gaza sunt blocate, instalând baraje chiar şi la 20 de kilometri de Fâşie. Radiourile şi televiziunile din Israel afirmă că posibilitatea unui atac terestru cu tancurile în Gaza es