Privit de la câţiva kilometri de Fâşia Gaza, cel mai puternic conflict dintre Israel şi Hamas din ultimii zece ani are două feţe: una vizibilă, în care sunt evidente pierderile suferite de israelieni, şi una ascunsă, ferită de un paravan de tancuri de ochii jurnaliştilor şi ai organizaţiilor internaţionale. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /. Bucata invizibilă a războiului începe de la barajul construit de armata israeliană în jurul Fâşiei peste care, ieri, încă mai zburau avioane de vânătoare. Ea include, însă, nu doar militanţii Hamas, clasificaţi drept terorişti de statul evreu. În Gaza se aflau, la data începerii conflictului, şi aproape 1.000 de cetăţeni români - aproximativ 200 de femei românce căsătorite cu palestinieni şi copiii acestora, care au preluat şi cetăţenia română.
Ofensivă terestră iminentă
„Ultima estimare certă a acestei cifre datează de la preluarea Fâşiei Gaza de către Hamas, în 2005, iar atunci numărul se apropia de 1.000“, ne-a declarat Marian Ştefan, reprezentantul României pe lângă statul palestinian auto proclamat.
La fel ca şi ceilalţi cetăţeni străini, Marian Ştefan este nevoit să urmărească războiul din afara Fâşiei, în care nimeni nu are acces în aceste zile în care mişcările de trupe israeliene conduc către scenariul unei ofensive terestre, după bombardamentele aeriene care până acum au ucis aproape 400 de oameni în Gaza.
Românul care şterge urmele rachetei ucigaşe
Un alt român a avut ocazia să vadă şi să audă războiul de aproape. Este vorba de Virgil Dafinoiu, pe care ieri după-amiază l-am găsit curăţind de şrapnel intrarea în parcul central din oraşul Ashdod, unde luni seară căzuse o rachetă palestiniană care a ucis o femeie. Dafinoiu, care trăieşte în Israel de 24 de ani, lucrează la primăria din Ashdod (oraş aflat la 40 de km de Fâşie) şi execută mis