Marţi, 26 noiembrie 2008, ora locală 22:30 (19:00 ora României), la principala gară feroviară din Mumbai, capitala economică a Indiei, are loc explozia unei bombe. Zece persoane au fost ucise şi alte 30 rănite. Exploziile au continuat – trei persoane omorâte în explozia a două taxiuri şi tot atâtea la Hotelul Taj. Aproape concomitent, holul Hotelului Oberoi a fost cuprins de flăcări. Personalul şi turiştii au fost evacuaţi.
Aşa a fost prezentat începutul atacurilor teroriste care au avut loc în Mumbai, oraşul în care locuiesc 18 milioane de oameni, centrul economiei în dezvoltare a Indiei, dar şi casa industriei cinematografice indiene, "Bollywood".
India, ţară predominat hindusă, însă cu o minoritate musulmană puternică, a fost lovită de atacuri teroriste de mai multe ori în ultimele decenii.
Recentul atac asupra metropolei indiene a părut că vizează capacitatea sa de a atrage investitori străini. Presa locală, dar şi cea internaţională au pus şirul violenţelor pe seama reţelei teroriste Al-Qaida.
Poliţia, însă, estima că la baza actelor de terorism se afla un grup de 25 de bărbaţi înarmaţi, de origine pakistaneză. Amploarea atacurilor şi minuţiozitatea cu care au fost gândite au dus către această concluzie. Într-o analiză a cotidianului Daily Mail, publicată la trei zile de la debutul atentatelor, se preciza că „pentru a pune la cale au atac de o asemenea amploare, este nevoie de luni întregi de antrenamente susţinute, planificări minuţioase, precum şi cunoaşterea unilaterală a adversarului”.
CUM AU AJUNS ÎN MUMBAI Unul dintre cele mai intrigante aspecte ale atacului este cel privitor la modul în care teroriştii au avut acces în Mumbai. Rapoartele întocmite au arătat că aceştia au sosit din Pakistan, pe mare, cu ajutorul a cinci bărci gonflabile, în jurul orei locale 9.00. Un martor a povestit pentru