Nu exista dovezi ca produsele promovate drept “detoxifiante” ale organismului ar da vreun rezultat, avertizeaza tineri specialisti din cadrul organizatiei caritabile “Sense About Science”, citati de bbc.co.uk. Ei au testat 15 produse, de la apa imbuteliata pana la exfoliantul pentru fata, iar calitatile detoxifiante sunt "ca si inexistente", spun ei.
Oamenii de stiinta sustin ca o persoana care mananca sanatos si doarme suficient poate obtine toate beneficiile pe care aceste produse si le aroga. In acest sens, ei au provocat mai multe companii producatoare de produse detoxifiante sa isi "traduca" prezentarile si sloganurile stiintifice din cadrul campaniilor publicitare. In cele mai multe cazuri, companiile nu au facut decat sa inlocuiasca termeni simpli precum “spalare” sau “curatare” cu "detoxifiere".
A fost dat ca exemplu un gel de curatare a fetei marca Garnier, cu proprietati de detoxifiere a fetei prin inlaturarea toxinelor. S-a dovedit ca “toxinele” erau praf, machiaj si sebum, pe care orice produs de curatare le poate inlatura cu succes.
Nici vitaminele si mineralele la cutie nu au scapat de analiza. Specialistii spun ca oamenii ar putea obtine rezultate identice daca ar urma doar dieta sanatoasa recomandata in prospectele vitaminelor. Ca atare, acestea nu sunt doar o cheltuiala inutila, ci pot duce chiar la complicatii.
Alice Tuff, reprezentanta a Sense About Science, califica strategiile companiilor drept “proprietati mistice ridicole invocate pentru produse ale secolului XXI”.
In replica, Garnier arata ca toate produsele sale cosmetice sunt supuse unor teste riguroase si evaluari periodice pentru a-si putea demonstra calitatile “ce pot fi verificate si confirmate de clienti”. Nu exista dovezi ca produsele promovate drept “detoxifiante” ale organismului ar da vreun rezultat, avertizeaza tineri specialis