„Unsă“ ministru al turismului, Elena Udrea a fost aşezată, prin semnătura premierului Emil Boc, la butoanele unui minicomandament de informaţii clasificate. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Mediafax
1 /.
La înfiinţare, noul Minister al Turismului a primit, prin hotărâre de guvern, trei atribuţii de prim rang. Prima este protecţia informaţiilor clasificate, pentru care s-a înfiinţat şi un serviciu special, subordonat direct Elenei Udrea. A doua - prevenirea şi combaterea terorismului, sub umbrela căreia la Ministerul Turismului pot ajunge date cu grad maxim de securitate. „Să-i spună atunci Ministerul Informaţiilor şi Turismului sau Ministerul Securităţii Turismului“, a rezumat fostul ministru de resort al PSD, Dan Matei Agathon.
În fine, dacă în hotărârea de înfiinţare a Ministerului Economiei din aceeaşi zi acesta „are dreptul să solicite“ informaţii celorlalte autorităţi publice, HG 1719/30.12.2008 stipulează că Turismul „solicită“, iar instituţiile publice, inclusiv serviciile secrete sau societăţile comerciale la care statul este acţionar, „au obligaţia de a furniza datele solicitate“.
Udrea: „Atribuţiile antitero sunt secrete“
Rolul în combaterea terorismului nu i-a fost clar nici Elenei Udrea de la început. De altfel, ea a admis că nu are la minister niciun proiect în materie. Dacă, iniţial, ne-a declarat că „nu crede că Turismul are vreun rol“ în acest domeniu, după câteva minute de documentare, Udrea a precizat că atribuţiile sale sunt strict secrete, dar perfect legale. „Este o prevedere care apare la toate ministerele. Am găsit-o ca fiind obligatorie şi am preluat-o. Sunt informaţii clasificate care vin la toţi demnitarii. La mine probabil vor fi puţine.
Dacă la Sănătate nu au trecut-o, s-ar putea să fie scăparea lor“, a comentat ea aflând că Ministerul Sănătăţii, cu o HG de reorganizare p