În ciuda protestelor, guvernul susţine în continuare ordonanţa privind cumularea pensiei cu salariul, afirmând că a fost prost interpretată. Dan Puric face, într-o declaraţie video, o scurtă analiză a deciziilor luate de legislativ în ultima perioadă.
Ordonanţa guvernului ce le interzice pensionarilor să mai lucreze cu contract la stat a stârnit şi ieri un val de proteste din cele mai variate domenii.
Strânşi cu uşa de actori, primari, profesori sau medici, guvernanţii nu au renunţat, însă, la ordonanţa cu bucluc. Aseară, primul-ministru Emil Boc a declarat că nu se va modifica nicio virgulă din textul legii, dar că va fi emis un ordin comun al ministrului muncii şi al celui de la finanţe în care vor fi explicate metodele prin care pensionarii competenţi vor putea câştiga totuşi bani. „Cei care nu vor să renunţe la pensie pot fi plătiţi pe bază de convenţie civilă sau cu ora“, a spus premierul Boc.
El a adăugat că această măsură, care interzice cumularea pensiei cu un salariu de la stat, vizează „primenirea sistemului“, adică încurajarea ocupării posturilor de către tineri. Boc a mai anunţat că pensionarii care încă mai vor să lucreze trebuie să se decidă în maximum 15 zile dacă păstrează pensia şi acceptă plata cu ora sau păstrează salariul şi returnează plăţile compensatorii.
Primăriile, cel mai afectate
Ieri, cei mai vocali protestatari la adresa ordonanţei s-au dovedit a fi primarii, care au în plată numeroase categorii profesionale şi care se confruntă cu lipsa de personal tânăr pentru ocuparea posturilor. Activitatea sectorului 2, de exemplu, va fi grav afectată, după cum spune edilul Neculai Onţanu, dat fiind că 850 de angajaţi ai instituţiei sunt pensionari. 230 sunt asistenţi ai persoanelor cu handicap, 31 de asistenţi maternali şi peste 500 de cadre didactice.
Primarul comunei Ap