RECUNOAŞTERE. „Moartea domnului Lăzărescu“ este singura peliculă românească din Top 500 al celor mai bune filme din toate timpurile, realizat de revista „The Empire“.
Vestea că o peliculă românească a pătruns în clasamentul celor mai bune filme din istorie a trecut neobservată în România, presa autohtonă mulţumindu-se să anunţe doar câştigătorii primelor locuri.
„Este o simplă omisiune a jurnaliştilor de la noi. Probabil că nu a mai stat nimeni să analizeze, fiind şi foarte multă informaţie din industria filmului, dar şi o perioadă agitată politic“, încearcă Bobby Păunescu, producătorul filmului, o posibilă explicaţie.
Topul popularei reviste britanice de film, „The Empire“ - prezentat publicului, în luna noiembrie a anului trecut, drept „cel mai ambiţios vot încercat vreodată“ -, a fost realizat cu aportul a 10.000 de cinefili, 150 de regizori de la Hollywood şi 50 dintre cei mai temuţi critici de film.
„O capodoperă românească“
„Moartea domnului Lăzărescu“ ocupă în acest clasament locul 270, surclasând arhicunoscutele „Titanic“, „Interviu cu un vampir“ sau „Braveheart“. Situat între două filme-cult, comedia „Pee-Wee’s Big Adventure“ (debutul din 1985 al regizorului Tim Burton) şi drama „A Place in the Sun“ (regizat de George Stevens, câştigător a şase Premii Oscar), pelicula românească este descrisă de juriu ca fiind „o capodoperă“.
„Dacă «Die Hard» are explozii, această capodoperă românească are birocraţie şubredă şi dureri în stomac, pe măsură ce un pensionar bătrân este plimbat prin Bucureşti, de la un spital la altul, fără să fie primit niciunde. Un film negru, de un umor rece şi mohorât, dar strălucitor de kafkian“, îşi argumentează „The Empire“ votul de încredere.
Tragicomedia lui Puiu, mai tare decât „Titanic“
Scriitori şi regizori precum Quentin Tarantino